Danmark støtter Ukraine med yderligere 300 mio. kr.

Med kuldegrader på vej til Ukraine bliver udfordringen med at sørge for varme i hjem berørt af krigen stadig mere presserende. Befolkningen forbereder sig på en ny russisk kampagne med angreb målrettet Ukraines energiinfrastruktur hen over de kommende vintermåneder. Derfor støtter Danmark ukrainerne med en ny genopbygningspakke på 300 mio. kr., som blandt andet skal gå til 20 mobile varmekedler til Mykolaiv by og reparation af Mykolaivs eksisterende centrale varmesystem.

”Ukrainerne står foran en hård periode. Og vi fortsætter fra dansk side med at hjælpe. I de kommende måneder vil energiforsyning være blandt de vigtigste indsatsområder. Men vi hjælper bredt med at genopbygge landet. Krigens konsekvenser er forfærdelige for mange ukrainere.

”Jeg er glad for, at vi fra dansk side kan hjælpe og gøre en forskel for et folk, der kæmper en hård kamp for deres frihed”, siger minister for udviklingssamarbejde og global klimapolitik, Dan Jørgensen.

Indsatsen er en del af den anden genopbygningspakke fra Danmark til Ukraine siden lanceringen af Ukrainefonden i foråret 2023. Dan Jørgensen lancerer mandag pakken på 300 millioner kroner sammen med Ukraines vicepremiereminister for genopbygning, Oleksandr Kubrakov, på styrekomitemødet for Danmark-Mykolaiv samarbejdet.

Baggrund Genopbygningspakke II

Udover støtten til varme i Ukraine, går de 300 millioner kroner til:

  • Den Europæiske Investeringsbanks aktiviteter omkring kritisk social infrastruktur i Ukraine.
  • Støtte til fysisk genopbygning, blandt andet grøn omstilling
  • Støtte til Kommunernes Landsforening til at facilitere samarbejde mellem ukrainske og danske kommuner, blandt andet mellem Aalborg og Mykolaiv kommune.
  • Danske civilsamfundsorganisationers arbejde med at styrke ukrainsk civilsamfund og tidlig genopbygning af kritisk social infrastruktur og civile institutioner i Mykolaiv by og region.

Rusland gennemførte hen over den forgangne vinter massive angreb med missiler og droner målrettet den ukrainske energisektor. De ukrainske myndigheder og energiselskaber har gjort en stor indsats for at udbedre skaderne og forberede sig bedst muligt til den kommende vinter, men energisystemet er sårbart for nye angreb.


Udgivet

i

af

Tags: